Saturday, December 19, 2015

EXTRACTION

Pogledao sam EXTRACTION Stevena C. Millera, film sa kojim je Lionsgate želeo da odradi counterprogramming STAR WARSu, odnosno film koji je bilo lako dumpovati u nešto bioskopa na dan kada se obaraju rekordi. I zbilja, po svojoj podeli profilu, EXTRACTION je old school mačo film koji bi trebalo da bude zanimljiv baš onima koji su odrastali na svemu suprotnom od STAR WARSa.

Šteta što scenaristi filma nisu uložili dodatni napor da barem jednu situaciju reše na iole kreativniji način od milion puta viđenih a pritom najbanalnijih koji postoje.

Film je po svom konceptu rip-off Mabrouk El Mechrijevog COLD LIGHT OF DAY. Opet oca CIAša kog igra Bruce Willis otimaju teroristi, ponovo u utar Službe ima izdajnika, s tim što je umesto Henry Cavilla ovde Kellan Lutz, i umesto kondiciono spremnog službenika, reč je o agentu CIA. Ali, u principu sve ostalo je isto, samo je film bitno slabiji.

Ono što se Milleru može dati kao olakšavajuća okolnost jeste činjenica da je film vrlo brz i vrlo kratak, i da se barem te gluposti na nivou priče i razrešavanja situacija obavljaju vrlo efikasno.

Šteta je što pridruženi član EXPENDABLESa Kellan Lutz u ovom filmu nije dobio priliku da dobije svoj old school brawler koji bi elementarno funkcionisao mimo solidnih tiuča i odlične podele u kojoj su pored njega još Willis i Gina Carano. Nezavisno od toga što je Willis ovo sve odradio na svom tax rebate autopliotu, Lutz i Carano su mogli imati koristi od njega, samo da je predložak bio iole smisleniji. Ovako je EXTRACTION dostigao neki minimum da se ograničeno baci na veliki ekran, ali ne i više od toga.

Pored Lutza, naravno i Gina Carano je izgubila ovim filmom i čudno je kako posle HAYWIRE nije uspela da dobije bolje B-ponude od ovih. Ipak, mislim da EXTRACTION može vrlo lepo zauzeti nekih osamdesetak minuta vremena na nekoj televiziji u budućnosti i da uprkos tome što je mogao biti dosta bolji, sa ovakvim zvezdama i solidnim, mada ne i spektakularnim tučama, definitivno može da se ispostavi kao signature film Lutza i Caranove barem što se tiče TV publike širom sveta. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment