Tuesday, October 31, 2023

EL BONAERENSE

EL BONAERENSE Pabla Trapera je sirova priča o provincijalcu, bravaru po struci, koji posle naivnog prestupa gde ga neki mangupi nagovore da im obije sef misleći da radi sa vlasnicima kase, odlazi u zatvor a potom preko veze u Buenos Aires gde se zapošljava u policiji.

Trapero potom slika policiju Buenos Airesa kao neizlečivo korumpiranu grupu improvizatora i pokvarenjaka, gubitnika i neznalica koji surovošću na ulicama nadoknađuju svoju sistemski gajenu nekompetenciju. U tu grupu se ovaj junak teško uklapa jer je ipak previše naivan provincijalac za standarde tih međuljudskih odnosa.

Gledao sam puno policijskih filmova. Među njima i puno onih i korupciji i nekompetenciji policije, međutim, ovako nešto do sada nisam video. Slika je surova ali verujem da je uverljiva pre svega zbog toga što Trapero nikad ne izbegne da naglasi banalnost okolnosti koje produkuju ovakve greške u sistemu.

U stilskom pogledu ovo je veoma jednostavan i sirov film. U njemu Trapero radi drugačije nego inače, i estetiku gradi na temelju "prljavog", svedenog, bazičnog pristupa.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment