Thursday, January 16, 2020

BAD BOYS FOR LIFE

BAD BOYS FOR LIFE je bookend sequel koji je zapravo uspeo da bude smislen, da bude istinski drugačiji od prethodna dva, i da u nekim aspektima bude čak i unapređenje.

No, pre toga moram da postavim neki osnovni okvir za moju recepciju ovog serijala. Prvi film mi je bio cool, bio je nešto novo, pojavio se Bay, Big Will kreće da eksplodira kao zvezda, ali tada mi je to bio zanimljiv skup zanimljivih novotarija ali tad je postao LETHAL WEAPON i prosto znali su se prioriteti.

Međutim, BAD BOYS 2 mi je jedan od najesencijalnijih filmova dvehiljaditih. Ako je u mejnstrim fazi Bayovog rada, ARMAGEDDON bio najkompletniji film u pogledu spoja straight blockbustera i Bayhema, onda je BAD BOYS 2 bio ulazak u njegovu autorsku fazu, jedan potpuni kokainsko-kerozinski delirijum, nagažen u pogledu svega, humora, nasilja, kolorita, eksplozija, loma i pokolja, svega. Da Edgar Wright nije kanonizovao BAD BOYS 2 u HOT FUZZu osećao bih se kao da sam poludeo zbog svog utiska o tom filmu, ali srećom nisam bio jedini koji je bio istinski izmenjen ovom hard-R extravaganzom.

Dugo je prošlo između prvog i drugog filma, a duplo više između drugog i trećeg, i sada se postavilo pitanje da li uopšte ima prostora za takav film i da li će to biti nelagodni plaćenički hack job koji je godinama čekan a nije mogao da se uradi jer glumci nisu mogli da se usaglase oko termina. Prošli su mnogi ljudi kroz taj projekat, među njima Joe Carnahan kao pisac i reditelj, i na kraju je krenula da se sastavlja potpuno nova i sveža ekipa predvođena belgijskim duetom Adil i Bilall o čijem smo proboju pisali u svoje vreme.

Elem, Adil i Bilall su dobili zadatak da adaptiraju sa Chrisom Bremnerom skript koji su konstruisali Joe Carnahan i Peter Craig, da prođu sve jake ego tripove i konačno izađu na teren.

Rezultat je neočekivan a moram priznati da je lep štos se Adil i Bilall ponovo gledaju neki belgijski projekat kao sledeću akciju. Naime, Adil i Bilall su snimili do sada možda i narativno najkonzistentniji BAD BOYS film, sa pričom, odnosima i zapletom koji zapravo nisu samo okosnica za građenje akcionih sekvenci i humorističkih eskapada.

Moguće je da su morali da stave akcenat na priču jer je novi film vido jefitniji od drugog dela. Kad kjažem jeftiniji, očigledno je da BAD BOYS 2 ima bitno viši budžet ovog filma mada naravno nema razloga za brigu. BAD BOYS FOR LIFE jeste u januarskom dumping groundu, i jeste koštao 90 miliona dolara što je danas trošak za marketing pre nego budžet ALI ničega ovde ne nedostaje. Završni akcioni set-piece je na nivou onoga što treba da bude finale, sve pre toga je na nivou, ali svakako da bi kod Baya imali duple više tako ambiciozne akcije kakva je ova u finalu.

Međutim, Adil i Bilall nisu Michael Bay, nisu ni Renny Harlin, ali jesu sasvim solidni akcioni reditelji koji nude sve što treba, samo drugačije nego što smo navikli, malo je manje, ali nije manje duhovito, nije manje surovo.

Prošle godine smo dobili Baya u punom BAD BOYS 2 štimungu u povratničkom “autorskom gasu” u 6 UNDERGROUNDu koji je doneo neke od najluđih i najupečatljivijih sekvenci koje ikada snimio. Ovde se Bay pojavljuje u kameo ulozi i daje svoj blagoslov, ali Adil i Bilall definitivno nisu njegovi naslednici.

Ono što su oni uradili jeste da su zadržali osnovni koncept akcije, komedije i ekscesa i spojili ga sa nešto savremenijim blokbaster senzibilitetom u tom smislu da likovi žena imaju neki smisao, da su iste manjine pripadnici kriminalnih grupa i policije, i da konačno priča zapravo ima nešto dublji smisao, da događaji suštinski utiču na likove i sl.

U tom smislu, od svih buddy cop filmova u kojima junaci lamentiraju kako su too old for this shit, u nekom od poznih nastavaka, BAD BOYS FOR LIFE uspeva da dobaci do LETHAL WEAPON 3 u tom pogledu, i da ponudi nešto supstancijalnije rzmatranje toga, u meri u kojoj Mike Lowery i Marcus Burnett mogu da ga pruže.

Will Smith i Martin Lawrence su u punoj formi, i uspevaju da naprave ne samo onaj svoj komični banter već i suštinski ubedljiv karakterni odnos, i da donoseu atmosferu revolveraša koji definitivno jesu u godinama, uprkos tome što sam Big Will izgleda poprilično vanvremenski i deluje kao da je prerano krenuo da na pitanje “Kako si?”, odgovara sa “Starački”. Imajući u vidu tu elegičnu dimenziju, BAD BOYS FOR LIFE nikada ne iskoračuje iz opšteg veselog okvira koji ovi filmovi moraju da imaju.

U nekim detaljima, film pravi jasne aluzije na prva dva filma i mislim da će fanovi uživati u tome, ali ovo svakako ovo nije kolekcija send upova, mnogo više ispitivanje da li su neke stvari iz ranijih filmova i dalje moguće.

I kada sve to uzmemo u obzir, ovde imamo niz aduta - likovi funkcionišu, humor je kako treba, akcija je solidna, jedino čega nema je Bayhem. I sad, to je ono što čini BAD BOYS 2 tako nezaboravnim filmom, delom na koje se vraćamo i preko deceniju i po posle premijere, i baš njegovo odustvo pokazuje koliko je on zapravo zaslužio epitet Autora voleli ga ili ne.

Međutim, BAD BOYSi su očuvali integritet serijala na iznenađujući način, ojačavajući ga u nečemu što su fundamentalne pripovedačke vrednosti. Dok su mnogi filmovi pre toga upravo u toj fazi bookend sequela propadali u tom aspektu, BAD BOYS FOR LIFE je u njemu jak. 

Otufd, možda sada prisustvujemo nečemu što je paradoks, da će treći deo, snimljen 24 godine posle originala biti najbolje prihvaćen od strane kritike.

Sama priča je dosta kompleksna za standarde ovakvog filma, ne samo zbog moralnih implikacija koje neki odnosi i događaji donose već i zbog toga što sabira jedan veliki niz izazova u tok dvočasovnog filma na vrlo efektan način. Ne znam koliko je ovo zasluga Joe Carnahana, alfa-gorile za tastaturom ali ovo je dobro strukturiran skript koji uspeva da održi nekoliko kugli u vazduhu u isto vreme i da njima žonglira. U tom smislu, ključni “preokret” u filmu predstavlja zanimljiv metafilmski komentar na prethodnu saradnju Smitha i Bruckheimera i donosi nešto što nismo do sada sretali u buddy cop filmu.

BAD BOYS FOR LIFE na kraju može biti nešto što se nije moglo očekivati od ovog serijala a to je intrigantan naslov baš za tumačenje tog pripovedačkog aspekta.

Šta će se dalje dešavati sa Adilom i Bilallom ne znam, ali mi se čini da je BAD BOYS FOR LIFE paradoksalno uradio isto što i LETHAL WEAPON 3. Uprkos, dugoj pauzi otvorio je mogućnost za još jedan film u serijalu. Iako LETHAL WEAPON 4 nije bio ni blizu vrhunca serijala, imao je Jet Lija, ostaje da vidimo da li će biti četvrtog filma i šta bi on mogao biti. Sam sadržaj ovog filma, novi likovi i novi odnosi koje uvodi sugetišu da ga niko nije zamišljao kao kraj svega, već kao eventualni novi početak.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment