Monday, February 11, 2019

THE LEGO MOVIE 2: THE SECOND PART

Mike Mitchell mi je privukao oažnju kao reditelj esencijalnog Disneyevog dečjeg filma SKY HIGH koji se može ubrojati u one sjajne stripovske filmove koji nisu zapravo bazirani na stripovima. Taj film je bio sve ono što su INCREDIBLESi trebalo da budu.

Mitchell je u međuvremenu prešao prevashodno u animaciju i njegov novi prestižni projekat je THE LEGO MOVIE 2: THE SECOND PART, čedo Phila Lorda i Chrisa Millera koji su kao scenaristi i producenti u mnogo čemu promenili način razmišljanja u holivudskoj animaciji prošle sezone sa SPIDER-VERSEom.

Prvi LEGO MOVIE je bio njihov gamechanger a potom je LEGO BATMAN MOVIE bio taj ulazak animacije na velika vrata u dekonstrukciju superheroja. Dakle, ako sagledavamo ovah proces kroz Lorda i Millera to je zapravo jedan jasan kontinuitet.

THE LEGO MOVIE 2 je nastavak prvog filma ne samo u pogledu Lego likova već i live action priče, i Lord & Miller na maestralan način uspevaju da naprave produžetak jednog iz kog prositiče drugi segment. Naime, sada pored dečaka koji je liberalizovao gradnju u prvom delu, imamo i njegovu sestricu koja želi da se uključi u celu stvar. Sukob među njima dovodi do ozbiljnog procesa u Emmetovom svetu i potencijalne apokalipse.

U drugom delu, odnos brata i sestre je kompleksniji od onog koji je postojao između oca i sina u prvom, a njegova refleksija u svetu kockica je izuzetno zanimljiva i odlično se prepliće sa spojem mašte vrhunskog kreativca sa maštom dece koja se igraju. To je delikatan balans, i podjednako je teško izgraditi nešto što je autentično maštovito kao i ono što je dečja interepretacija već poznatih obrazaca.

Sličan hibrid tih različitih nivoa kreatuvnosti postojao je u SPIDER-VERSEu gde je u poziciji ovog dečjeg bila kanonska stripovska postavka koja se preplitala sa onim što su donosili Lord-Miller i ekipa.

Kad je o animaciji reč, za ekipu iz Animal Logica nema tajne, ali i dalje su sposobni da naprave sjajne stvari istovremeno nadražujući brickheade. Mitchell suvereno vodi priču i ako se po nečemu THE LEGO MOVIE 2 razlikuje od tipičnih Lord-Miller radova je to što nema “štucanja”, nema namernog zaustavljanja narativa, naprotiv, THE LEGO MOVIE 2 ide i ne zaustavlja se sa izvanrednim pripovedačkim zamajcem.

Gledao sam ga na prvoj mogućoj projekciji preview perioda u Srbiji. Zanimljivo je da u Americi na wide releaseu nije uspeo da proizbede sličan entuzijazam kod publike i žao mi je zbog toga. Zamor od franšiza je prirodna stvar ali LEGO animacije ne zaslužuju da pobuđuju takvu reakciju. 

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment