Thursday, February 28, 2019

HOTEL MUMBAI

Ko dođe u bioskop očekujući da HOTEL MUMBAI sa Devom Patelom bude nešto slično kao BEST MARIGOLD HOTEL sa istim glumcem, doživeće neprijatno iznenađenje. Naime, reč je istinitoj priči o masakru koji su džihadisti organizovali u Mumbaju kada su na nekoliko lokaciju u gradu napravili napade, zaključno sa opsadom hotela Taj.

Anthony Maras, reditelj ovog filma na raspolaganju ima Deva Patela, Armie Hammera i Jasona Isaacsa što je kritična masa kad je reč o star wattageu, i rezultat je u suštini solidan true crime triler, umereno estetizovan, i prilagođen mejnstrim kozumaciji.

Naravno, vibrantnost ili maštovitost izvanrednog NO ESCAPE Braće Dowdle, ostaje nedosegnuta jer je ovo ipak istinita priča, kao što se ne dobacuju ni dometi UNITED 93, ali HOTEL MUMBAI je korektan mejnstrim film, tenzičan u dovoljnoj meri, i naravno vrlo uznemirujući ako imamo u vidu da je istinita priča.

Maras preuzima strukturu GRAND HOTELa, čuvenog holivudskog filma po čijoj je mustri kasnije Irwin Allen izgradio svoje disaster filmove i na neki način HOTEL MUMBAI jeste disaster film novog doba gde je teroristički napad zamenio prirodnu katastrofu i fatalnu ljudsku grešku.

HOTEL MUMBAI je korektan mejnstrim proizvod. Nažalost, nedostaje mu nešto što bi ga podiglo na viši nivo, a za to se možda najpre može okriviti sam odnos prema karakterima koji je solidan ali neupečatljiv, često prvoloptaški.

Maras je svakako sa ovim filmo otišao u ligu iznad one u kojoj je bio. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment