Tuesday, November 27, 2018

MATANGI/MAYA/M.I.A.

MATANGI/MAYA/M.I.A. Stevea Loveridgea je dokumentarni film koji je baziran na ekskluzivnim privatnim video arhivama koje je M.I.A. pravila u periodu kada je njeno interesovanje za umetnost bilo još šire od isključivo muzičke karijere. Ispostavlja se da ti video dokumenti jako dobro prikazuju njeno detinjstvo, mladost, studije u art collegeu, putovanja u zavičaj svojih roditelja u Šri Lanki itd. U tom smislu MATANGI se nameće kao ekskluzivan film koji jeste napravljen sa ogromnim poštovanjem prema M.I.A. ali svakako da nadilazi puku hagiografiju, i obuhvata sve ključne tačke njene karijere.

Kao njen fan svakako da sam ovim filmom zadovoljan jer me je samo još dodatno učvrstio u pogledima na njen rad i angažman. Međutim, baš zbog toga nisam sasvim u stanju da sagledam kako ovaj film izgleda sa druge strane, iz vizure onih koji nisu fanovi ili uopšte nisu upoznati sa stvarima kojima se ona bavi. Da li se sve svodi na preaching to the converted ili ne?

No, ono što ovaj film definitivno nije jeste klasični pop dokumentarac o nekoj zvezdi, a lucidnost Mayinih ličnih dokumentarnih beleški pokazuje da ili ima sva svojstva autentične zvezde ili da se ceo život spremala za to...

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment