Sunday, January 6, 2008

AMERICAN PIE PRESENTS BETA HOUSE

Pogledao sam AMERICAN PIE PRESENTS BETA HOUSE Andrew Wallera, koji koliko ja znam nema nikakve veze sa Anthony Wallerom, solidnim horo rediteljem koji je nažalost nestao krajem devedesetih iako je privukao najbolji vid pažnje sa MUTE WITNESSom.

U svakom slučaju, don't believe the hate, BETA HOSE je odličan film!

Znam da ova konstatacija zvuči suludo, ali imajte na umu da sam ja ubeđen da je DTV faza ove franšize praktično bolja od bioskopske i da su i BAND CAMP i NAKED MILE bili pristojni. Međutim BETA HOUSE je odlična gross out komedija jasno oslonjena na klasike kao što su ANIMAL HOUSE od koga pozajmljuje relaksiranost prve dve trećine i REVENGE OF THE NERDS od kog preuzima takmičarsko finale.

Prva stvar koju je važno naglasiti je da BETA HOUSE u priličnoj meri uspeva da ponovi sentimentalnost BAND CAMPa i ima jasno razvijenu ljubavnu priču, koja aktivno traje tokom filma, a nje nije bilo u NAKED MILE na tako konzistentan način. Ne mogu dakažem da mi je to previše smetalo, ali činjenica je da su mnogi imali opravdane zamerke na to što je NAKED MILE otišao u preteranu gross out ezoteriju.

Međutim, što se grossa tiče, ovaj film je potpuno ludilo i čini mi se da je esktremniji od svih izuzev od WEDDINGa u kome Stifler pojede govno, ali je BETA HOUSE svakako esktremniji. I mislim da je sad već vrlo ekstremna ali tačna sledeća tvrdnja koju ću izneti. Naime, hm, znam da zvuči bizarno, ali BETA HOUSE je vrlo inteligentan film.

Prvo ima dve odlične gross out polemike sa filmovima o Vijetnamu, od kojih je jedna parafraza/reenactment scene ruskog ruleta iz DEER HUNTERa u kojoj je pištolj umesto mecima napunjem ampulama odstajale konjske sperme.

Zatim, ima vrlo zanimljivu konstataciju da su geekovi zavladali kampusom, što je u suštini istina pošto Holivud počinje odveć da podilazi geekovima, setimo se LIVE FREE OR DIE HARD u kome su čitav sequel ultimativnog serijala podveli geekovima. Ovde su geekovi negativci, pošto su se geekovi obohgatili tokom IT buma osamdesetih i sada su njihovi klinci legacies i glavni su na kampusu, imaju sve, i kuću i ocene, i najlepše žene. Neke od scena sa geekovima negativcima su zaista briljantne i vrlo pametne. Videćete.

Wallerov flm je rediteljski vrlo vešto urađen, zreo je, koristi se nekim stilemama koje će iznenaditi gledaoca koji prilazi filmu sa nipodaštavanjem. I što je najvažnije, vrlo je R, i golotinje za Harvija ima koliko god hoće, naročito grudi.

U svakom slučaju BETA HOUSE je jedan od onih filmova za koje je zaista šteta što su B-liga. Zbog svoje DTV sudbine, ovaj film je čak i u goroj poziciji od ranijih B-filmova koji su ipak dolazili do bioskopa i kritika. BETA HOUSE će nezasluženo biti napušavan na svakom koraku što nikako ne zaslužuje, niti je to ekipa koja ga je radila zaslužila.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment