Monday, December 18, 2023

THE FAMILY PLAN

THE FAMILY PLAN, novi vehicle Marka Wahlberga gledao sam odmah posle BARBIE i bilo je to jedno katarzično iskustvo, konačno normalan film za normalne ljude. Danima sam morao da promislim i gledam neke stvari iznova, da bih nekako isprao svoj um od onoga što mi je priredila Greta Gerwig.

Otud, možda sam subjektivan posle traume koju mi je ostavio BARBIE, ali THE FAMILY PLAN je generic akciona komedija izvedena baš onako kako treba, ponosna na svoje klišee koje izvodi sa punim ubeđenjem.

Simon Cellan Jones nije snimio TRUE LIES sa Markom Wahlbergom jer - budimo realni - niti je on James Cameron, niti je ovo vrhunac tentpole produkcije svog vremena, ali ako imamo u vidu da bogovi sve ređe hode Holivudom, onda možemo reći da je THE FAMILY PLAN kao TRUE LIES da su ga snimili ljudi.

Mark Wahlberg ima tu sposobnost da je uverljiv i u akciji i u humoru i u porodičnim situacijama. Michelle Monaghan ima sve ono što je nosila Jamie Lee Curtis u TRUE LIES, dakle potpuno je age appropirate partnerka a opet ima dozu seksepila i razigranosti za partnerku u akcionom trileru. Simon Cellan Jones i David Coggeshall mudro se drže Limanovog rešenja iz MR AND MRS SMITH a to je da se u većem delu filma ne bavimo negativcima, da nema onih paralelnih radnji gde moramo da pratimo njihovo planiranje, sve je to svedeno na minimumu, a na kraju kada dođe do konfrontacije, zanimljivi su odnosi heroja i negativaca i imaju interesantna ishodišta.

Balans akcije i komičnih scena je uspeo. Simon Cellan Jones pravi akciju koja je uzbudljiva. Trudi se da Wahlbergov lik ubija koliko mora, ali i kada protivnike samo onesposobi, to je izvedeno u jednom bourneovskom maniru visokooktanske akcije, tako da je film u dobrom vizuelnom balansu, i u pogledu estetizacije i u pogledu ritma. Na neki način čak Simon Cellan Jones u pogledu vibrantnosti odlazi korak iznad nečega što je tipična akciona komedija, nudi jedan maksimalno angažovan rediteljski i snimateljski postupak pa tu svakako pomen zaslužuje i direktor fotografije Michael Burgess.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment