Wednesday, April 13, 2022

THE SADNESS

THE SADNESS je žestoko hajpovani horor Roba Jabbaza, Kanađanina koji snima na Tajvanu.

Odmah treba raščistiti - uživanje koje ovaj film pruža nalazi se u domenu tehnički izvedenog azijskog horor spektakla na liniji TRAIN TO BUSAN, samo sa manje high-tech rešenja i više practical efekata, i dosta splattera koji je sporadično gadniji nego što nam nudi klasičan mejnstrim.

Međutim, THE SADNESS obrni-okreni jeste to, kvalitetan mejnstrim horor spektakl u kome su naprosto neke smrti strašnije i maštovitije nego u prosečnom mejnstrim radu, iako parctical VFX nije uvek skroz ubedljiv i jednom delu splattera ne veruješ jer je jacksonovski izveden a drugom zato što je veoma groteskan.

Ali, ovo je film koji traje malo jače od sat i po i prva polovina ima jak tempo, u drugoj film uspori, postane konvencionalniji, ali ni tada ne postane dosadan jer Jabbaz sa punim ubeđenjem izvodi inače tradicionalno iritantne ispovedne scene junaka koji su pošli stranputicom, dodatno cementirajući utisak kako je ovaj film dosta dobra varijacija na nešto za šta bismo inače rekli da "nije ništa posebno".

Ipak, tajvanski setting donosi relativnu svežinu, Jabbazu je stalo da ovo napravi najbolje što ume i to ga već izdvaja od tipičnih reditelja kojima su ovakve stvari postale rutina. Teško je reći da li je ovaj film showcase ili ne. Ovo nije neki mali niskobudžetni film posle kog reditelju tek treba da se otvore mogućnosti već jedan vrlo jasan nagoveštaj da se na Jabbaza može računati kao na reditelja koji će solidno orkestrirati neki budući bioskopski horor sa puno "pokretnih elemenata" jer je to ovde već uradio.

Pojedini detalji u splatteru sigurno će ga približiti i srcu festivalske horor publike kojoj je doduše već to što radi na Tajvanu dovoljan turn on. Međutim, Jabbaz što se mene tiče zaslužuje da se prati dalje upravo u nekom mejnstrim domenu jer ja u ovom filmu nisam zapazio neku fundamentalnu i žanrovsku nadogradnju.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment