Friday, April 8, 2022

THE CONTRACTOR

Tarik Saleh nije nov reditelj i već jednom je bio nadomak dobrog filma ali mu je zamalo izmakao. U novoj prilici međutim nije bilo greške, i pošao je putem Daniela Espinose, a izbegao je put Kaspara Barfoeda snimivši uspešan film o američkom vojnom operativcu koji posle odlaska u penziju mora da krene da krpi kraj s krajem radeći za privatne bezbednosne firme, i na taj način upada u nevolju gde mora da se bori na život i smrt.

Tarik Saleh u ovom filmu sarađuje sa iskusnim direktorom fotografije Pierre Aimom koji nas je zadužio izuzetno slikanim filmom LA HAINE, i stvara akcioni triler izuzetne elegancije, na liniji Greengrassovog BOURNEa ali sa još čistijim rediteljskim izrazom.

BOURNE SUPREMACY kao dobri anđeo nadgleda film THE CONTRACTOR i u njemu imamo čitav niz sličnih motiva. Imamo junaka koji je za mračne sile duboke države izvršio zadatak tokom kog se duboko ogrešio i sada pored toga što beži od kolega koje žele da ga počiste mora da se iskupi i izvini i onima koje je tom prilikom povredio. 

Chris Pine se predao ovoj ulozi celom dušom i telom, slično Mattu Damonu u SUPREMACYju mi pratimo njegovu postepenu fizičku deterioraciju kako zadatak uzima svoj danak i postepeni oporavak, ponovo kao kod Greengrassa, na tlu Nemačke - doduše jako uverljivo rekonstruisane u Rumuniji.

Scenario je mogao biti by the numbers triler ali Pine i Saleh su se odlučili da bude nešto mnogo više i duge tišine ispunili su psihološkim vrtloženjima junaka koji se u sred plaćeničke akcije našao u egzistencijalnoj dilemi.

Tome doprinosi Aimova fotografija koja sjajno ispunjava baš te tišine kada junaci i oružje utihnu, dajući svemu jednu mannovsku atmosferu.

THE CONTRACTOR je akcioni triler izuzetne elegancije koji je izašao day and date na svim formatima ali verujem da ga je jako lepo pogledati u bioskopu. Podseća na Manna, na Hilla, na neke filmove prošlih vremena ali preko te kopče sa Greengrassom, itekako je aktuelan. Možda više za ovakve filmove nema mnogo mesta u bioskopima ali srećom imamo i dalje negde da ih gledamo. I što je još važnije, neko se i dalje trudi kada ih pravi.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment