Monday, June 25, 2018

MOGADISCHU

Nemački televizijski film MOGADISCHU Rolanda Suso Richtera donosi vrlo solidnu i uzbudljivu rekonstrukciju otmice Lufthansinog aviona i akcije GSG-9 u kojoj su taoci spaseni a teroristi eliminisani. Nemci imaju bogatu televizijsku produkciju, i ponešto od toga sada u epohi Peak TVa dolazi i do nas. MOGADISCHU nije Peak TV ali je jako solidan old school rad u kome se vrlo malo oseća da je televizijska produkcija, 

U pojedinim kadrovima faktura slike deluje digitalnije nego što bi trebalo, u nekim detaljima se pomalo oseti CGI ali u osnovi, MOGADISCHU nema čega da se stidi u odnosu na produkcije kao što je ENTEBBE Josea Padilhe, Čak naprotiv, ako imamo u vidu da je reč o istinitoj priči u kojoj nijedan lik ne uzima protagonizam na nivou celine već svako ima svoju ariju, treba imati na umu da je očuvan generalni osećaj celine.

U filmu postoje dve zvezde Thomas Kretschmann i Said Taghmaoui koji su marquee imena za ovu vrstu produkcije ali ne postoji disbalans između njih i ostalih. Isto tako, paralelne radnje u Kancelarovom kabinetu, na aerodromima gde nemački izaslanici sačekuju avion a komandosi spremaju upad i u samom avionu su vrlo lepo sastavljene i u jako su dobrom balansu.

MOGADISCHU je televizijski proizvod koji bez ikakve sumnje može da crossoveruje i van Nemačke, na televizijama širom sveta. Za one koje zanima “zlatno doba” terorizma sedamdesetih, ovo je obavezno štivo.

MOGADISCHU je izašao negde u isto vreme sa talasom filmova koji su opisivali tu epohu i njene antiheroje, isto kada i MUNICH, CARLOS, BAADER-MEINHOF KOMPLEX, MESRINE, BEOGRADSKI FANTOM itd. i dostojan je dodatak toj filmografiji.

No comments:

Post a Comment