Sunday, March 18, 2018

QEDA

QEDA Maxa Kestnera je švedsko-dansko-finski naučnofantastični film koji se bavin relativno zanimljivom temom, bliskom Gilliamovom 12 MONKEYS o putniku kroz vreme koji ima zadatak da predupredi ili olakša smak sveta koji se desio kada su se otopile polarne sante i dovele do poplave na celoj planeti i uništenja flore i faune od trovanja solju.

Međutim, metod putovanja kroz vreme je specifičan i bazira se na dupliranju pojedinca koji nastavlja da postoji u dva vremena i komunicira kroz misli. Kada jednog dana, junakov dvojnik iz 2017. prestane da se javlja, on mora da napusti 2095. i da ga locira. Međutim, tada se promene prošlosti polako otimaju kontroli.

QEDA otvara nekoliko intrigantnih nivoa, i u svom ekološko-apokaliptičnom domenu ali i u SF domenu hromnomocije, međutim na kraju kao da ne može da se odluči između ova dva i na sve to dodaje pokušaj nekakve studije karaktera i film na kraju nikuda ne ode.

Film je snimljen vešto, sa minimalnim budžetom potrebnim za ovu vrstu spektakla i sve pohvale idu Rasmusu Videbaeku koji nije sada slučajno postao i holivudski snimatelj. Međutim, QEDA ostaje na nivou jednog neispunjenog potencijala.

Našoj publici može biti zanimljivo što se u bitnim rolama pojavljuju skandinavski glumci našeg porekla Dragomir Mršić i Marijana Janković.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment