Tuesday, July 7, 2015

THE LIGHTSHIP

Pogledao sam THE LIGHTSHIP Jerzyja Skolimowskog, holivudski pokušaj čuvenog poljskog autora u kome radi unutar okvira euroameričke koprodukcije, pa tom prilikom ima i Brandauera u glavnoj ulozi što dosta nateže uverljivost cele priče iako mu je junak američki moreplovac nemačkog porekla.

Film je smešten u 1955. i govori o posadi broda-svetionika koji otima grupa trojica razbojnika-psihopata koju čine glumački All-Starovi Robert Duvall, William Forsythe i Arliss Howard. Nažalost, kao što Brandauer naprosto ne deluje kao američki državljanin nemačkog porekla, tako ni Duvall ne uspeva da obuzda svoju šmirantsku potrebu da isprazno nadgradi svoj lik, odlazeći u pravcu groteske.

THE LIGHTSHIP naravno nije, ili barem nije isključivo, hostage thriller. Ovo je film koji adaptira roman Siegfrida Lenza i pokušava da govori o očevima i sinovima, krivici koja ljude podjarmi za ceo život, o usamljenosti i izolaciji. skolimowski je svestan svih ovih motiva ali umesto da snimi višeslojan film, on ga paradoksalno raslojava, i na kraju ova kamerna drama na kraju biva nekoherentna.

Nekoliko rediteljskih rešenja pokazuju da je Skolimowski veliki majstor. Nažalost, na nivou celine ono što se oseća od njega jeste opšta atmosfera upečatljivog rediteljskog rukopisa koji luta.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment