Saturday, April 10, 2004

PROM NIGHT/SKYJACKED

Planira se preseljenje mog gurua Maxa i njegovog hrama. Poslednje dane sam zato proveo u njegovom backroomu panicno pretrazujuci stare originale koji ce uskoro biti sklonjeni. Naravno, oni ce i dalje biti dostupni, medjutim, nece nam uopste biti u vidokrugu i necemo imati priliku da se setimo sta sve ima kod Maxa.

U to ime sam pogledao stari slasher programmer PROM NIGHT, na Deltinom originalu, sa Jamie Lee Curtis, iz vremena kada je bila beznadezno zatvorena u slaher movie zanru. PROM NIGHT je kanadski film, rezirao ga je Paul Lynch i totalni je kuriozitet da bastovana igra David Cronenberg`s own private weirdo Robert Silverman a da jednog od klinaca igra potonji C-akcioni superstar Jeff Wincott, koji se tek minimalno rehabilitovao igrajuci u drugoj sezoni serije 24.

Film je prilicno slab i nije bas naslov koji ce izazivati nostalgiju za slasherima iz ranih osamdesetih. Medjutim u ovom filmu ima nekih zanimljivih elemenata. Naime, cak i u jednom prilicno nezanimljivom, utrnulom ostvarenju kao sto je PROM NIGHT postoji prijatna jednostavnost prizora. Naprosto, iako je rec o poslovno sracunatom i determinisanom filmu, njegovi likovi na cisto materijalnom planu egzistiraju. Glumci iz te epohe imaju neverovatnu telesnu ubedljivost. U tome im pomaze i vrlo nepretenciozno snimanje prirode u kome se naprosto prevazilazi izvestacenost i stegnutost savremenog komercijalnog filma.

Potom sam pogledao Guillerminov SKYJACKED. Ako apstrahujemo cinjenicu da su neka trashy resenja iz ovog filma direktno iskoriscena za ismevanje u filmu AIRPLANE!, film je vrlo napet. Prva polovina filma je odlicna a ostatak bi se mogao nazvati vrlo intrigantnim zato sto Guillermin zalazi na teritorije psihopatologije u koje se nikada nije zalazilo u Mad Bomber filmovima.

No comments:

Post a Comment