Sunday, June 6, 2021

XTREMO

 XTREMO Daniela Benmayora je prvo kambek ovog rditelj i to pod okriljem Netflixa ,što me je veoma obradovalo jer su posle prvog američkog filma TRACERS izgubio svaki trag potpuno nezasluženo, a potom i zato što je reč o stripovskom martial arts filmu snimljenom u Španiji što nije žanr koji je tamo tradicionalno zastupljen.

Nema sumnje, španske ekipe umeju da snime odličnu akciju, i to se ne dovodi u pitanje, ali XTREMO je film koji je baš martial arts rad a time se oni mnogo ređe bave.

Idejni tvorci filma su kaskaderi, slično serijalu JOHN WICK, s tim što je ovog puta to mnogo više stripovska celina bliska recimo Raimijevom DARKMANu.

Zaplet se tiče grupe mafijaških kuća u Barseloni koje su lepo živele i radile u slozi sve dok se sin jedne kuće nije vratio sa studijskog putovanja u Tokiju gde su ga iskvarile jakuze i to jakuze iz mange, te je odlučio da počisti konkurenciju. Jedan od ljudi koje nije uspeo da ubije bio je najverniji enforcer njegovog oca koji se povlači u ilegalu ali planira osvetu čiju egzekuciju ubrzava poznanstvo sa mladim uličnim dilerom kog šikaniraju goonovi ovog bossa.

Ono što sledi ne donosi mnogo toga novog ali donosi solidno i energično urađenu akciju u stripovskom miljeu, dosta uvrnutih likova, brutalnih situacija itd. Benmayor je uradio sjajan posao u PAINTBALLu i TRACERSu i tu se izdvojio kao veoma vešt egzekutor. XTREMO nije izuzetak s tim što ovde meša razne pristupe, očigledno sa idejom da malo snima film a malo radi showcase za kaskadere ko-autore.

Netflix je postao mesto za tvrde akcijaše, i XTREMO je u pojedinim deonicama jedan od njih, a u pojedinim je vitalan comic book film iako nije baziran na stripu. Međutim, tropi i klišei su tu. Pa ko voli, eto...

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment