Monday, April 5, 2021

KIDANJE

 KIDANJE Siniše Cvetića je televizijska drama studenata Fakulteta dramskih umetnosti u kojoj studenti režije snimaju tektove mladih dramaturga. Ova akcija RTSa je izuzetno važna i dobra i daje mladim autorima priliku kakvu su nekada u stara vremena dobijali mladi pisci i reditelji i pravili svoje prve korake u televizijskoj produkciji, u jednom britanskom maniru.

KIDANJE je snimljeno po tekstu Katarine Mitrović koja je već odmah posle studija napravila zamašan opus u televizijskoj produkciji i t na nekoliko značajnih projekata.

Njen predložak u prvom delu ostavlja utisak relativno rutinske socijalne melodrame smeštene u svetu koji naseljavaju narko dileri, besciljni mladi ljudi, deca koja vide put afirmacije kroz talent show emisije. Svi su u potrazi za lakom zaradom i ljubavlju.

U drugom delu, međutim, stvati dobijaju jednu ekspresionističku dimenziju, više u režiji, nego u tekstu. No, celina je uglavnom u tom domenu realizma.

KIDANJE ne nudi puno toga novog, naročito ne na nivou teksta, ali to što radi, pravi sa punim ubeđenjem i nudi ugođaj veoma solidno urađenog single camera ostvarenja.

No comments:

Post a Comment