Wednesday, April 11, 2018

HAPPY ANNIVERSARY

HAPPY ANNIVERSARY Jareda Sterna je film kome je Netflix učinio uslugu. Naime u uslovima kućnog streamovanja ovaj film može da ispolji sve svoje kvalitete i zakloni sve svoje nedostatke. Jared Stern je poznati scenarista brojnih high concept filmova, a u poslednje vreme je i deo Warner Animation Group think tanka. Svoj rediteljski debi je međutim formatirao kao quirky indie komediju, maltene two hander o paru koji na treću godišnjicu veze počinje da se plaši definitivnosti njihove situacije i ulazi na rollercoaster raskida i ponovnih spajanja.

Sternov rediteljski koncept je jako zanimljiv. Naizgled, sveden i jednostavan a opet jako vizuelno ekspresivan, što kroz kadriranje što kroz dizajn kostima i uopšte fizionomije glumačke podele. Pa ipak, pred ceo stilski zahvat ne može se staviti jednostavan predznak. Ovaj film i jeste i nije tashlinovski, u njemu i ima i nema mumblecorea, na kraju i nije i jeste indie ali je koherentan i zabavan.

HAPPY ANNIVERSARY nije od onih rediteljskih debija autora koji rade nešto drugo posle kog može da im se preporuče da omdah pređu u režiju ali definitivno jeste film u kome neke fundamentalne stvari radi dobro.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment