Tuesday, October 31, 2006

THE DEPARTED


Pogledao sam THE DEPARTED Martina Scorsesea ubrzo posle THE BLACK DAHLIA i mogu reći da su ta dva filma blizanci. Ponovo je reč o filimu koji nema puno dodirnih tačaka sa opusom autora koji ga je stvorio niti nosi njegova autorska obeležja po kojima je postao poznat.

Jedina razlika je u tome što je THE DEPARTED bolja adaptacija i bezmalo unapređuje izvorni materijal, odnosno THE DEPARTED je objektivno bolji i zanimljiviji film.

U suštini, THE DEPARTED je klasičan policijski triler koji bi  trebalo da zaprema 110 minuta, i u najboljem slučaju da ga režira Michael Mann.

U Scorseseovoj interpretaciji imamo jedan konvencionalan materijal, vešto urađen, ali bez njegovih obeležja. Što je još gore, kad je već tu Scorsese, film je bez razloga naduvan do trajanja od 152 minuta, i to trajanje je sasvim nepotrebno.

Naprosto, suočimo se sa tim, ovo je policijski film u kome imamo akciono finale u skladištu gde negativac dolazi da pokupi drogu. Suočimo se sa tim. To je nešto što je već Shane Black prevazišao pre čitavih 20 godina.

E sad, pandure igraju DiCaprio, damon i Wahlberg a negativca igra Jack Nicholson pa je sve dignuto na neku višu ravan, međutim, THE DEPARTED je u srcu B-film, i šteta je što ga Scorsese nije tako tretirao.

Što je još važnije, siguran sam da je Scorsese sposoban za tako nešto, videli smo to u CAPE FEAR gde je napravio zaista upečatljiv žanrovski film.

Kada kažem B-film, ne mislim ništa pežorativno. Naprotiv, smatram da je reč o žanrovskoj koncepciji sa jasnom repertoarskom funkcijom. Međutim, Scorsese ga nije tako režirao. Scorsese ga je postavio kao realiszičnu priču o konkretnim likovima koja izmiče žanru, a THE DEPARTED nažalost to nije.

THE DEPARTED nije novi CAPE FEAR. Reč je o rutinskom policijskom filmu koji je zbog kvaliteta autorske i glumačke ekipe naduvan do umetničkih razmera, a nažalost ne dostiže umetnički domet koji je ubeđen da ima, izuzev u pojedinačnim scenama koje su malobrojne i neravnomerno raspoređene u odnosu na ostatak filma.

* * 1/2 / * * * *

1 comment:

  1. los movies - In a society where being rich and famous is everything, it's sad to see a former rebel succumb to his nation's core values. Martin Scorsese decided being a celebrity with all the material trappings were what mattered most to him, and dreadful films like Departed and Aviator are the result. Perhaps Mr. Scorsese can rationalize his admirable work on film restoration and figure he's doing his part for the greater good, but I'm not buying it. In fact, I no longer will see a film simply because Martin Scorsese is the director. I wish he and Mick Jagger would take their champagne and yes-men to France, and leave the film and music-making to more eager and less corporate fellows. Also, as much as I respect Roger Ebert's analysis and writings, I can not take seriously his review of a Scorsese film. Don't know if their buddies, but if Scorsese directed The Fish That Saved Pittsburgh, Ebert would give it four stars.
    See more:
    super troopers 2 putlockers
    fantastic beasts megashare9
    hulu blacklist
    watch hostiles online free
    putlocker breaking bad
    american honey putlocker

    ReplyDelete