Monday, May 31, 2004

MINDHUNTERS

Gledao sam MINDHUNTERS!

Film spada medju Rennyjeva vrhunska ostvarenja.

Po mom misljenju, razlog zasto ga do sada nisu plasirali u bioskope je u tome sto Miramax/Dimension ne mogu da shvate kako da ga prodaju narodu. Naime, film nema neki star hook, te oni cekaju da se Val Kilmer i Christian Slater malo oporave pa da ga tako puste. Serial killer angle je vec istrosen, cak i u pouzdanoj varijanti sa Ashley Judd. Filmu nazlaost nedostaje neki gothic hook da se prodaje kao horor. Zato je zarobljen na polici.

Da je New Line producirao ovaj film, vec bi zaradio 100 miliona ali sa Weinsteinima ima nesigurnu sudbinu.

Najbitnije je da film nije unreleased sto je los.

Scenario je tight. Nista o cemu ce se pisati mnogo, ali vrlo precizan i bez suvisnih detalja i sala. Prica se da ga je u nekom casu doktorovao i Ehren Kruger.

Scenario je posluzio kao racionalizovana kicma za ulazak u svet Rennyjevih fetisa. A renny ovoga puta isporucuje socan film bez pogresnog kadra. Fotografija je besprekorna, film je savrseno osvetljen. Cini se da je Renny u ovom slucaju too fuckin` slick. Svaki drugi reditelj odstupi bar malo, ima neki svoj kink, ali ne i Renny. Tony Scott je prljav, Renny je cist. Renny radi kao hirurg. Sklapa filmski les koji izgleda potpuno kao manekenka. Fenomenalno.

Renny uspeva da cak polemise i sa samim sobom. Pravi direktne omaze svojim heartstopping scenama iz CLIFFHANGERa i DEEP BLUE SEA, a podseca nas i na LONG KISS. Medjutim, ne propusta i da konstruise tri perfektne autenticne, i nikad do sada vidjene scene.

MINDHUNTERS je film koji se ne busa svojom autenticnoscu te ne verujem da moze biti privlacan najsiroj publici. Medjutim, njegov unutrasnji estetski mehanizam cini da se dokaze kao veliki film. MINDHUNTERS ce vremenom samo rasti kao klasik, kada se prevazidje njegov trenutni autsajderski polozaj. Koncept ovog filma je mrtav ali ga Renny svojom hirurgijom spaja da bi ga kinestickom alhemijom podigao u visine. Svaka cast!

No comments:

Post a Comment