Wednesday, August 25, 2004

ALIEN VS PREDATOR

Pogledao sam AVP.

Moje srce je slomljeno. Nisam preziveo sto su uzeli dva najveca moderna filmska cudovista i pretvorili ih u dekandente. Naime, spajanje cudovista u jednom filmu oznacava dekadenciju serijala. O tome imate detaljnije u knjizi Sase Radojevica o Frankensteinu. Mislim da ni Alien ni Predator nisu u toj fazi.

Upravo sada citam Mulhallovu filozofsku disertaciju o Alienu i zapanjen sam kako je sav ezoterijski potencijal tog monstruma lagano izgubio u ovom filmu.

S druge strane, smatram da su Predatori osnov filmskog izraza u savremenom hororu i savremenom akcijasu. Njihov estetski momenat je takodje ponisten u ovom filmu.

Premisa Paul WS Andersona, koga ja inace jako volim, nije losu, za film od 150 minuta koji kosta isto toliko miliona dolara. Ipak, u filmu od 86 minuta, bez spice, snimljenom za 60ak miliona, to je previse. Uostalom i njegovi karakteri su suvise bledi za sukob sa Alienima, Predatorima i piramidom koja menja oblik. To bi eventualno mogli Dutch, Ripley i Hicks. Ali ne i Andersonova heterogena klapa.

Pritom, film je iskasapljen radi PG-13 rejting tako da bukvalno fale komadi. Fox je to navodno radio bez Andersona. To je najbesmislenija odluka buduci eda u filmu imamo Aliena i Predatora, dva najjezivija kuckina sina. Prosipanje ljudske krvi je manji horor od njih samih...

Anderson se pocevsi ovaj film odvazio da snimi film koji nikome nije potreban. Fox se potrudio da taj film na kraju bude nesto cega se stidis...

No comments:

Post a Comment