Thursday, May 14, 2020

THE HEIST

THE HEIST Stuarta Ormea je zanimljiv heist film snimljen za HBO krajem osamdesetih, dakle u vreme kada je Pierce Brosnan bio još uvek pre svega televizijska zvezda, još pola decenije daleko od agenta 007.

Brosnanova harizma je tu, a kako je i film ipak više maloekranski rad, ona je više nego dovoljna da nosi ovog junaka kroz priču koja ima pomešani dug blagih noir strujanja o izneverenom junaku i fatalnoj ženi, i komičnog duha lucidno osmišljene pljačke.

Stuart Orme je britanski reditelj koji je stasavao u video spotovima i na televiziji i u stilskom pogledu THE HEIST ne zaostaje za bioskopskim filmom tog vremena, ali se od njega razlikuje po tome što je već tada krimić imao mnogo više visokooktanske akcije i mnogo manje dosetljivih junaka u svom centru.

Odnos komedije i krimića je uvek osetljiva stvar u pogledu stilske ravnoteže i tu Orme ne donosi neke nove prodore ali ni ne greši previše.

Sa Brosnanom i Skerrittom u centru, Orme ima dobar repromaterijal za solidan programmer i bez grešaka ga isporučuje. Harizma i stil nadoknađuju sve ono što se izgubi u zamršenom zapletu. Orme ima dara da postavi dinamiku izlaganja priče, i da pređe preko manje zanimljivih delova.

Danas je nažalost oskudica ovakvih filmova još i veća nego onda kada je HBO pustio ovaj naslov.

No comments:

Post a Comment