Thursday, February 21, 2013

THE GANGSTER SQUAD

Pogledao sam THE GANGSTER SQUAD Rubena Fleischera, šarmantan stripovski apdejt gangsterskog filma iz kanonske noir epohe, priču vrlo labavo inspirisanu istinitim događajima koja deluje manje istorijski od sjajnih UNTOUCHABLESa u i pokušava da pojuti i sustigne silinu Hillovog LAST MAN STANDINGa. Fleischer nije De Palma, iako Connery i Costner nasuprot De Nira deluju kao preteča Brolina i Goslinga u borbi ptoiv Penna. Nije ni Walter Hill mada vrlo slično njemu u nekoliko navrata stvara utisak da su momci sa jednog seta ušetali na drugi, a time se u sceni kockarnice u kojoj igraju holivudski statisti čak i poigrava. Dok su kod Hilla filmski gangsteri zalutali na set vesterna, možda čak i špageti vesterna, ovde se čini kao da su se Guys on a Mission vratili iz rata i posle čišćenja Evrope od nacista odlučili da očiste LA od mafijaša.

GANGSTER SQUAD nosi u sebi dosta upravo tog vojničkog vajba, a nudi i jednu stvar koju do sada nisam sretao u američkom gangsterskom filmu. Naime, mafijaši nose nemačke mašinke. Pored Tommy Gunova pucaju i iz MP-40, dakle ne iz vrlo sličnog M3 koji je američka kopija MP40. Iako je Swedish K, takođe vrlo slično oružje, ušlo u istoriju kroz svoju upotrebu najpre u PRIME CUTu Michaela Ritchieja a zatim i u brojnim filmovima, i uprkos tome što znamo da su se po Americi pojavljivali MP40, ovo do sada nisam sretao na filmu. Otud i po izboru oružja sukobljeni policajci i gangsteri liče na Amerikance i naciste.

Sean Penn u svom ridikuloznom post-denirovskom igranju Mickey Cohena, naizmenično liči na Pacina iz SCARFACEa i Pacina iy DICK TRACYja ali meni nije previše smetao. Ipak glavna gluma se odvija između Josha Brolina, Ryana Goslinga i Emme Stone koji su ipak prvaci u ovoj raskošnoj podeli koja bi GANGSTER SQUADu mogla dati etiketu LA CONFIDENTIALa za decu.

Fleischerova režija je puna raznih egzibicionističkih detalja, slično njegovim ranijim filmovima sa Jesse Eisenbergom, međutim ovde je otišao korak napred i u odnosu na MINUTES i na ZOMBIELAND. GANGSTER SQUAD je film koji je u potpunosti zaokružen, jedan fin primer kiča proisteklog iz tradicije Warnerovih filmova i potonjih stripova u kome se dosta solidno spajaju zahtevi tih žanrova i postulati visokooktanskog akcijaša. Iako, Fleischerov nije toliko maestralan kao De Palmin UNTOUCHABLES niti toliko autorski sveden kao LAST MAN STANDING, on se nadovezuje na njih i prevodi ih u standarde savremenih multipleksa.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment