Tuesday, April 17, 2012

THE COMPANY YOU KEEP

Pogledao sam THE COMPANY YOU KEEP Roberta Redforda. Reč je o trileru u kome Redford pokušava da napravi jednu malu fresku Weathermena i njihovog starenja u ilegali. Sidney Lumet je snimio značajniji film na tu temu pod naslovom RUNNING ON EMPTY u kome je tematizovao odnos između nekadašnjih radikalizovanih studenata koji su doveli kulturu mladih i pobunu do ekstrema i njihove dece koju je konstantno bekstvo nateralo na život u vrlo zatvorenoj zajednici koja je potpuno suprotna od roditeljskih ideala.

THE COMPANY YOU KEEP spada u red bookend filmova koji se pomeraju na sam kraj životnih priča kanonskih junaka iz raznih razvoja u istoriji Holivuda i pokušava da prikaže savremenu intrigu o autiranju grupe Weathermena.

Nažalost, Lem Dobbs i Robert Redford dosta mlako adaptiraju roman Neila Gordona, svodeći ga na klasičnu, gotovo pa šund-melodramu u kojoj brojna glumačka imena koja su skupljena od samog Redforda preko ridikulozno izoperisane Julie Christie, do dostojantsvenih Susan Sarandon i Nicka Noltea, a potpuno je apsurdno videti Brit marling koja isključivo igra u cutting-edge stvarima kako ovde valjda vraća uslugu Redfordu kao njegova Sundance mezimica i ima ulogu koja kao da je prepisana iz neke lokalne sapunice.

Shia u tom smislu čak nije ni uspeo da bude problematičan jer je njegov lik nekakva bizarna parafraza Woodwarda koja pokrene priču u prilično apsurdnim okvirima lokalnog štampanog medija koje Redford tretira sa istovremenom svešću da je reč o izumirućoj vrsti i neumornim reprodukovanjem istioh kliše-situacije iz filmova nekih davnih vremena.

Rediteljska egzekucija je podnošljiva ali mlada i ovo je vrsta rutinskog repertoarskog filma u kome se ne snalazi Redford ali se ne snalazi ni Dobbs. Njegovi najuspešniji scenariji kao KAFKA, LIMEY ili HAYWIRE i DARK CITY su uvek bili bazirani na izuzetno zanimljivom rediteljskom konceptu i pečatu a toga u ovom filmu, uprkos tome što je Redford izvanredan reditelj, zapravo nema.

Redford nikada nije otišao toliko duboko u radikalizam kao Weathermeni ali svakako jeste čovek koji je uostalom kroz svoje razne uloge ovaplotio tu eru i tu misao. Ipak, čini se da posle igranja u ALL THE PRESIDENT'S MEN i THE THREE DAYS OF THE CONDOR nije uspeo da sumira te radove u ovom filmu.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment