Sunday, April 8, 2012

AMERICAN REUNION

Pogledao sam AMERICAN REUNION Jona Hurwitza i Haydena Schlossberga. Reč je o bookend nastavku AMERICAN PIE. Moram priznati da su meni u celom serijalu omiljeni bili neki od DTV delova i iako ne mogu osporiti da je AMERICAN PIE značajan deo istorije popularne kulture, pa makar zbog uvođenja Mehove omiljene reči, nisu to bili bogznakakvi filmovi. U svakom slučaju, REUNION je povratak sa DTV teritorije u respektabilnije bioskopske vode i zbilja, ako je AMERICAN PIE bio film koji je nastao na vrhuncu popularnosti Braće Farrelly, onda REUNION izlazi u periodu kada je već i Judd Apatow na zalasku i Todd Phillips proživljava svoj "drugi život". Dakle, stil komedije se promenio a reklo bi se da su u svom povratničkom filmu HALL PASS i Farrellyjevi pokušavali da isprate trendove Judd Apatowa.

U svakom slučaju, REUNION ima junake koji su sada u godinama koje su bliže Apatowu tako da je i sam film stilski blizak tome. Hurwitz i Schlossberg su režirali HAROLD & KUMAR ali u ovom filmu nema nipšta od stonerskog nadrealizma iz tog serijala.

REUNION, koncipiran kao pojednostavljani Apatow funkcioniše dosta pristojno. Smešan je sasvim dovoljno i prijatno je videti da su se bećari opet skupili na jednom mestu. Međutim, ono što je meni mnogo zanimljivije jeste generacijski aspekt. Naime, AMERICAN PIE je serijal koji praktično prikazuje transformaciju jedne generacije i njihovo sazrevanje od jednog do drugog stila, od Farrellyja do Apatowa, i pošto su junaci konkretno mojih godina, zanimljivo je posmatrati na koji način Holivud prikazuje generaciju kojoj na neki način pripadaš u smislu promene žanra, podrazumevane društvene stratifikacije i sl. Potresno je shvatiti da u holivudskim filmovima sada ljudi tvojih godina služe za sprdnju i primer anahronosti.

Isto tako zanimljiva je pretpostavka da ovaj stil komedije zapravo više ne može ni da prođe kod mlađe publike i na neki način REUNION je nastavak teen serijala koji se više ne obraća tinejdžerima. Očigledno su stvari poput found footage filmova nova generacijska stvar. Zato i ne čudi da je za BAŠ mlade napravljen film poput PROJECT X.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment