Monday, September 21, 2009

THE DAMNED UNITED

Pogledao sam THE DAMNED UNITED Toma Hoopera i izuzetno sam uživao.

Toma Hoopera pratim još iz njegovih britanskih televizijskih a posle i HBO angažmana. Odmah je bilo jano da je reč o vrhunskom reditelju, a THE DAMNED UNITED je to samo potvrdio.

Hooper je po scenariju Petera Morgana (koji je adxaptirao roman David Peacea) snimio film o Brianu Cloughu, čuvenom engleskom fudbalskom treneru koji je bio poznat po svojoj svojeglavosti i vatrenosti. Morgan je maestralno kocipirao scenario i uspeo je kroz vrlo jednostavnu strukturu da ispriča jednu dužu i obimniju priču. Morgan se vrlo vešto koristi flešbekovima. Kao okosnicu priče bira Cloughov čuveni rad u Leeds Unitedu, jednom ukletom klubu, u kome je proveo čitava 44 dana, i za to vreme je uspeo da izazove puč među igračima koji su bili odani starom treneru, a flešbekove okida Cloughovim akcijama koje imaju koren u nekim ranijim događajima i na taj način priča priču o čitavoj dotadašnjoj Cloughovoj karijeri i daje dosta dobar pregled ko je i kakav je bio Clough.

Po Peaceu i Morganu, Cloughova sudbina ima dimenziju antičke drame jer je njegov osnovni motiv bio da uzvrati nekadašnjem menadžeru Leedsa Donu Revieu za poniženje koje mu je ovaj priredio prilikom jednog gostovanja i taj događaj se smatra prelomnim za Cloughovu izuzetnu ambiciju. Kada se toj ambiciji doda Cloughov swagger, imamo zaista izuzetan filmski lik. Knjiga na kojoj je film baziran, nije naišla na odobravanje kako Cloughove porodice tako i nekih igrača koje je trenirao i oni su za knjigu rekli da je fiction based on fact. U prilog tome govori i svojevrsna zaokruženost ove filmske priče, kako na nivou zapleta tako i na planu emocija, što se retko sreće u stvarnosti, ali nema spora da je Clough dobio filmsku biografiju kakva se samo poželetei može jer je iz ovog filma jasno da je reč o značajnoj i interesantnoj ličnosti.

Hooper se bavi temom iz sveta fudbala ali sportska dimenzija cele priče ne čini film nejasnim onima koji ne prate fudbal. Morgan je vrlo dobro prilagodio priču pre svega intimnoj dimenziji, sve je bazirano na karakterima a fudbal je samo profesija kojom se oni bave. Poznavanje fudbala u konkretnom slučaju može biti samo dopunski razlog za uživanje u filmu.

Hooperov vizuelni koncept je vrlo precizan i sveden a upotreba modernih rešenja je izuzetno vešta i neprimetna te samo doprinosi utisku jednostavnosti. Hooperov rediteljski postupak je toliko vešt da u pojedinim trenucima deluje kako je lako snimiti ovakav film, i to je najveći kompliment za jednog reditelja. Rekonstrukcija epohe je sjajna, nenametljiva i ubedljiva sa blagom dozuom fetišizma za 60s i 70s modu i kola, ali bez preterivanja.

Michael Sheen i Peter Morgan imaju već dugotrajnu saradnju u filmovima o istorijskim ličnostima i Sheen je odigrao već toliki broj istorijskih ličnosti da bi ga mogli nazvati britanskim Tihomirom Stanićem. Međutim, nesporno je da je Sheen zaista sjajan u ulozi Clougha i da je mu doneo izvanredan šarm i ispratio je njegov sportski bezobrazluk i medijsku inteligenciju u potpunosti. Podršku Sheenu daju imena kao što su Timothy Spall, Colm Meaney i Jim Broadbent i što se kvaliteta glumačke podele tiče, nema spora da je ovo vrhunski primerak britanskog filma.

THE DAMNED UNITED je produkcija BBC Filmsa, distribuira ga Sony, i u Britaniji je zaradio nešto preko tri miliona dolara (koštao je 10). Nadam se da će i na preostalim teritorijama gde izlazi ove jeseni naići na pažnju publike jer to zaista zaslužuje. THE DAMNED UNITED je dostojan produžetak BBC Films biopicova poput THE LIFE AND DEATH OF PETER SELLERS u kojima moderni reditelji daju svoja viđenja interesantnih ličnosti i događaja.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment