Tuesday, September 29, 2009

LOVE THE BEAST

Pogledao sam najzad LOVE THE BEAST Erica Bane, dokumentarac o njegovoj ljubavi prema automobilima i pokušaju da učestvuje na autotrci Targa Tasmania. Reč je o vrlo simpatičnom i efektnom dokumentarcu u kome je Eric Bana iskoristio sav svoj star power kako ispred tako i iza kamere, i omogućio svojoj intimnoj priči o automobilima da na ekranu okupi likove poput Jeremy Clarksona, Dr. Phila i Jay Lenoa, plus da celu stvar izuzetno dobro snimi.

Posebnu draž filmu daje serija neočekivanih događaja koji su se desili tokom trke, zahvaljujući kojima film dobija neočekivani obrt.

Eric Bana ne beži od toga da se kroz dokumentarac pozabavi storytellingom i ima par situacija u kojima on ipak nije dorastao kao reditelj da prikrije fikciju, odnosno, postoji par akcenata za koje se vidi da su fejk. Međutim, čak i ako su poneke sekvence fejk, njihova sama suština ima istinu i uporište u celoj situaciji, tako da to ne smeta filmu kao celini.

U tom smislu, LOVE THE BEAST nije samo film za car freakove jer ima priču i emociju koja može da crossoveruje, ali, objektivno, car freakovi će jedini imati puno razumevanje za ono što Bana pokušava da kaže.

Ono što je najvažnije jeste to da je Bana izabrao dovoljno dobru temu i da je film odlično realizovan tako da LOVE THE BEAST ni u kom slučaju ne može biti otpisan kao vanity project.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment