Tuesday, September 22, 2009

INFESTATION

Pogledao sam INFESTATION Kyle Rankina.

Reč je o niskobudžetnom, očigledno DTV hororu (ne znam šta je bila namera autora) snimljenom u Bugarskoj, među čijim producentima se nalazi i Mel Gibosnova tvrtka Icon koja nam je pružila jedan od boljih žanrovskih filmova ove sezone - PUSH. U svakom slučaju, INFESTATION nije na nivou PUSHa, nije čak ni theatrical, ali u domenu DFTV low budget horor komedije, vrlo je pristojan.

Pre svega film ima dva odlična glumca. Glavnu ulogu igra Chris Marquette koji je ostvario zapažene epizode u filmovima THE GIRL NEXT DOOR i ALPHA DOG (možda neko ceni i neke druge njegove uloge, ove dve ja pamtim) s tim što sada više nije klinac, porastao je i pomalo podseća na John Cusacka. U svakom slučaju, Marquette je napravio vrlo simpatičan lik luzera koji treba da predvodi pobunu ljudi protiv invazije džinovskih buba. Drugi izvanredan glumac je Ray Wise, majstor kad je reč o rolama psihotičnih očeva a INFESTATION nije izuzetak.

Kyle Rankin se opredelio za stil koji je dosta sličan Elkayemovom EIGHT LEGGED FREAKS, dakle ključ stilizacije je campy, sa bubama koje su groteskne, ne previše ubedljive i koncipirane kao mešavina prilično slabog CGI i podnošljivog fizičkog efekta. Međutim, taj efekat ne smeta jer Rankin očigledno ni n pretenduje da snima THE HOST. Ograničenja rada u Bugarskoj su prisutna pre svega na nivou lokacija i scenografije koja naprosto nije dovoljno zanimljiva.

Na planu inscenacije ipak, Rankin zalužuje pohvalu zbog toga šo je uprkos slabom CGIju u nekoliko navrata doneo vrlo zanimljiva rešenja interakcije glumaca i lutaka sa fizičkim objektima ili u mešavini sa CGI, tipa leteća buba otme čoveka i podigne ga sa zemlje a onda zapne za nešto i sl.

Kad je reč o kadriranju, Rankin je u pojedinim situacijama dosta ambiciozan i šteta je što ekipa nije dorasla da to isprati nekim boljim sadržajem unutar kadra. U svakom slučaju, Rankin nije reditelj bez dara i treba pratiti šta će dalje raditi, nadam se u boljim uslovima.

Što se same priče tiče, low budget film diktira postojanje niza kamernih scena iz "šta ćemo, kako ćemo" asortimana, što meni u principu ne prija, ali Rankin efikasno prelazi preko toga. Struktura filma je interesantna, i stilizacija je vrlo precizna što je izuzetno važno.

Bube i ceo horor element su više iz nekog gooey fazona nego što su zaista strašni, ali to je takođe u konvenciji.

Međutim, uprkos svim ovim kvalitetima, budžet i sam koncept ne mogu da omoguće INFESTATIONu da bude neki izuzetan film. Poređenja sa Underwoodovim TREMORSima su svakako preteraa jer je to bez ikakve dileme theatrical rad. INFESTATION je simpatičan i kreativan DTV film koji može imati svoje zasluženo mesto samo u žanriovskom getu bez maltene ikakvog crossover potencijala.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment