Thursday, September 17, 2009

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT TIME TRAVEL

ogledao sam FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT TIME TRAVEL Garetha Carrivicka. Najave za ovaj film su bile ambiciozne, opet je to trebalo da bude za SF ono što je SHAUN bio za zombi film. U ovom konkretnom slučaju SHAUNizacija je trebalo da udari na DR WHOa. Međutim, ni u filmskom, ni u zanatskom, ni u idejnom, pa čak ni u budžetskom smislu ovaj film nije na nivou SHAUNa. Naime, tačno je da su Pegg i Wright došli sa tive da rade film, i da su neke televizijske koncepcije preneli na veliki ekran, ali to su uradili na način koji je u pojedinim deonicama posramio i vrlo ambiciozne filmove i za SHAUN zaista nema dileme da je reč o bioskopu. Carrivickov film pak je mnogo bliži televiziji u tehničkom smislu, a i na nivou scenarija, i to ne baš vrhunskoj savremenoj televiziji.

Film odaje background ekipe i na rediteljskom nivou je razmeđi između sitcoma i skit showa. Doduše, film nikada nije dosadan, i sporadično su situacije zanimljive, ali tu prave kinematografije i bioskopskog ugođaja zaista nema. Mislim da bi mnogo pravednije bilo da je ovo ostvarenje tretirano kao TV film čak možda kao TV drama ili pilot za seriju.

Ono u čemu je film prilično snažan jeste tipična britanska sposobnost da se izraze u kamernim uslovima. Iako bi naravno za ovu priču bilo sjajno da je realizovana na više lokacija i sa većim budžetom, sasvim je u redu high concept da se sve dešava vezano za pub. Ono što je iznenađujuće slabo a očekivalo bi se od Britanaca jeste postavka karaktera koji su prilično tanki, i čiji geekdom iz koga polazi film nije previše ubedljiv. Mathiesenovi likovi su znatno ispod geek nivoa Wrightovih filmova, što ne iznenađuje ali i nekih slabijih naslova. Njihovo geekovanje je vezano za apsolutno opšta mesta spoljašnjeg doživljaja geekova koji u suštini ne deluje ubedljivo. Ovaj secnario deluje kao nešto što kao da nisu pisali geekovi. Pradoksalno čak, sama priča o time travelu sugeriše solidan nivo geekdoma i neverovatno je kako se nije preneo u likove.

Glumačka podela je uglavnom odlična. Anna Faris igra glavnu žensku ulogu, ali ovo je film o muškarcima, tako da je njena rola suštinski sporedna. Chris O'Dowd, koga znamo iz filma THE BOAT THAT ROCKED i Dean Lennox Kelly koga znamo po ulozi Keva u izvanrednoj britanskoj seriji SHAMELESS. Najslabija tačka te glavne trojke je Marc Wooton. Chris O'Dowd je primus inter pares među njima i ima sasvim solidan star potential, ali ipak nedovoljan da sam prevaziđe scenaristička ograničenja svog lika.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT TIME TRAVEL je simpatičan TV film sa kojim se sudbina surovo poigrala i bacila ga u bioskope. U tom smislu ko očekuje domete u skladu sa bombastičnim najavama, neće ih dobiti, no to ipak ne znači da ovde nema izvesnog kvaliteta.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment