Tuesday, June 16, 2009

STRANDVASKAREN

Sa velikim zakašnjenjem pogledao sam STRANDVASKAREN Mikaela Hafstroma. ONDSKAN sam gledao još u ono vreme kad se pojavio na VHSu, a ovaj sam propustio kad je bio kod nas u bioskopima, čini mi se u Domu Omladine.

Nije ni čudo da je Hafstrom završio u Holivudu pošto je već u ovom filmu u pojedinim deonicama pokazao da je profi vrhunske klase. Završne deonice na jezeru su apsolutno na holivudskom nivou a i čitav tok filma pre toga je vrlo glossy.

Što se samog vođenja priče tiče, STRANDVASKAREN je vrlo konfuzan film koji nije dovoljno ekspresivan na nivou horora da bi istrpeo toliku količinu nejasnoća i dramaturških rupa. Ovo je vrsta filma koja upravo zbog svoje holivudske mejnstrim fakture treba da bude jasan, ili da na drugi način zasluži pravo na aljkavu dramaturgiju.

Međutim, na mikro planu, Hafstrom manje-više dobro vlada materijom. Koliko god film bio šupalj kao celina, on je uspeo da osmisli nekoliko vrlo kvalitetnih scena koje po svojoj egzekuciji vrlo dobro spajaju tekovine glossy komercijalnog i upmarket art filma u pojedinim delovima.

Ne samo da scenaristički problemi čine da na kraju priča filma teško koga može zadovoljiti već i tokom samog dešavanja, čini se da je ono formalno moglo biti postavljeno na veštiji način. Ipak, STRANDVASKAREN zbog ukupne zanatske solidnosti stoji kao solidan primer skandinavskog repertoarskog horora sa internacionalnom ambicijom.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment