Sunday, June 28, 2009

RX

Pogledao sam RX Ariela Vromana. To je indie triler o troje mladih koji odlaze da kupe drogu u meksiku i onda zbog svoje nesposobnosti dolaze u sukob sa lokalnim dilerima.

U tom smislu, film je inovativban jer su glavni junaci sami sebi najveći protivnici a kriminalci su samo surovi katalizator nesreće koju su sami izazvali.

Drugi dosta solidan element filma su glavni junaci i njihova interakcija. Igraju ih Eric Balfour i Colin Hanks. Hanks je sjajan i slojevit kao oportuni ortak koji poveže Balfourovog lika sa meksičkim dilerima i šteta je što njegov lik nestane na polovini filma. Balfour je pak vrlo konzistentan u ulozi čoveka koji nije po svom mentalnom sklopu kriminalac ali je primoram da se okuša u tom miljeu i konstantno primenjuje rezone iz običnog života na nešto što je vrlo neobično.

Meksički narkodileri su takođe postavljeni mimo očekivanja, kao par gejeva koji žive u zabiti i u slobodno vreme organizuju maskenbale na kojima se gosti preoblače u naciste i likove iz bajki. Scene sa dilerima imaju izvesnu svežu atmosferičnost.

OSnovni problem filma je u tome što ima prilično ravno i konfuzno finale u kome i negativci i glavni junaci počinju da se ponašaju upadljivo čudno. U toj fazi film postaje nepredvidljiv samo utoliko što je neubedljiv.

Ni sa zaokruženijim rešenjima na nivou priče, RX ne bi bio vrhunski film ali bi barem bio celovit indie triler malog dometa. Ovako, međutim, RX je više skup odličnih detalja unutar jednog osrednjeg koncepta koji ne čini zadovoljavajuću celinu. Postavljen u kontekst showcasea za talente koji su ga radili, međutim, RX sasvim završava posao, pre svega za Hanksa.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment