Wednesday, June 3, 2009

PUSH

Pogledao sam PUSH Paul McGuigana. Od ovog reditelja sam jako mnogo očekivao još od njegovih engleskih dana, međutim, trebalo mu je dosta dugo da se nađe i pokaže svoj potencijal ne samo na nivou nego i na nivou celine.

Konačno je to uspeo da radi. Naime, PUSH je TAKEN za ovu sezonu. Doduše, PUSH se dosta razlikuje od TAKENa po tome što nema tako jednostavnu, rudimentarnu priču, štaviše vrlo je složen na nivou same mehanike zapleta, međutim, može se porediti po toj underdog poziciji iz koje se odjednom pojavljuje izuzetno energičan akcioni film koi nudi odgovor na pitanje kako raditi superherojski film u realističnim okolnostima.

Paul McGuiganov film se u tom smislu porediti po impactu sa BLADEom Stephena Norringtona s tim što je Norringtonov film pored intergracije superheroja u stvarnost bio bitan i zbog nekih drugih stvari.

S druge strane, McGuigan pre svega nudi integraciju superheroju u jednu zanimljivu, ali suštinski vrlo gritty fakturu smeštenog u Hong Kong i to u Hong Kong koji više liči na ono što gledamo lokaciju u HK filmovima nego u američkim, sa jednim pristupom lokaciji koji je mene u pojedinim deonicama podsetio na Assayasa u filmu BOARDING GATE.

Zatim, McGuigan je snimio sjajno osmšljen film u kome se sve vreme koriste supermoći junaka (junaci poseduje razne vrste telekinetičkih moći) a one imaju kako fizičke, tako i mentalne i optičke manifstacije, i onda kroz niz sitnih detalja pokazuje efekat njihove snage. Ti sitni detalji čine da priča u tim okolnostima bude uverljiva.

Ako se izuzme relativno bleg glavni glumac Chris Evans, koji je simpatičan i hunky ali nije prvorazredni materijal još uvek, glumačka podela je sjajna. Dakota Fanning je vrlo atipična, neslatka tinejdžerka, Camilla Belle je grungy love interest, a negativac je Djimon Hounssou kriminalno slabo korišćen personality actor koji sve češće nalazi svoje mesto u produkcijama koje distribuira Summit.

McGuiganova režija je sjajna, film je snimljen za 38 miliona a deluje znantno skuplje. Da ga kritika nije otpisala u startu jer očigldno nije bio pimpovan film koji je pravljen da bude kvalitetan i da je neko preuzeo odgovornost da ga hypuje, mislim da je mogao imati ubedljiviji rezultat.

McGuigan prevazilazi budžetsko ograničenje upravo kroz lucidno korišćenje manjih detalja, dinamičnu inscenaciju dramskih scena u kojima se osećaju najpozitivnije tradicije britanske škole, i odličnu upotrebu lokacija koje i bez velike destrukcije daju filmu naročit production value.

Neki uticaju deep cut HK akcijaša su očigledni u McGuiganovom hip pristupu, i u ovom konkretnom slučaju činjenica da je McGuigan hip upravo daje klasu projektu. Taj HK tocuh se naročito oseća na planu izbora lokacija, koje u mom sećanju evociraju uspomene na remek-dela poput BEYOND HYPOTHERMIA, BLACK MASK i sl.

PUSH verovatno neće iznedriti franšizu što je šteta, mislim da je mogao. Ipak, ovaj film će sigurno nekada biti otkriven kao akcijaš vredan pažnje.

Iako se po svom zahvatu ovaj film kreće u domenu filmova koji kod mene teško imaju iznad * * *, McGuigan će biti ocenjen ipak nešto jačom ocenom zbog odličnog prevazilaženja ograničenja jednog dosta prisutnog žanra.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment