Thursday, May 8, 2008

IRON MAN

Pogledao sam IRON MAN Jon Favreaua i mogu vam reći samo da don't believe the hype.

Favreau još uvek nije novi Peter Berg. Iako je sigurno želeo da to postane. Trejler za Bergov HANCOCK nudi mnogo više uživanja od dva sata IRON MANa.

Ono što je u IRON MANu novo u odnosu na dosadašnje filmove o superherojima jeste da glumci poput Downeya nisu igrali glavne uloge i da on unodi jednu posebnu spontanost u glavni lik što jeste kontra u odnosu na monolitne i fokusirane glumce koji inače pokušavaju da u rolu superheroja unesu preciznost.

Isto tako, ono što je novost IRON MANa to je da se zaista radi o origin filmu u kome se praktično samo i elaborira origin priča i prva akcija ovog superheroja. To je isto negde u redu i bolje je urađeno od BATMAN BEGINS pošto je stilizacija doslednija.

Međutim, sama inscenacija Jon Favreaua je troma, arhaična, film deluje kao malo bolji minorni 80s film sa današnjim efektima, kao nižerazredni ROBOCOP za decu. Ne želim da ulazim u pitanja koliko je sam IRON MAN kao strip uticao na ROBOCOP, međutim, kada se podvuče crta u svojim najboljim momentima IRON MAN izgleda kao ROBOCOP 2 za decu.

Dakle, Favreau uopšte nije isporučio vizuelni spektakl koji bi trebalo da bude jedino opravdanja zašto se pravi film sa ovako istrošenom i što je još važnije ludicrous stripovskom premisom.

U svakom slučaju, nema ni govora o velikom letnjem filmu, niti o klasiku.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment