Friday, May 2, 2008

GUERREROS

Posle pet godina čekanja, najzad sam pogledao film GUERREROS Daniel Calparsoroa, courtesy of Ginger.

Reč je o filmu iz 2002. godine koji govori o španskim vojnicima KFORa na Kosovu koji tokom jedne rutinske misije zalutaju i krene da im se dešava SOUTHERN COMFORT.

Slično PUSHERu 3, reč je o jednom od najboljih srpskih filmova koji nažalost nisu snimljeni u Srbiji.

Kada je reč o uzimanju strana, film je u principu neutralan, i tretira i jedne i druge sa solidnom dozom kulturrasizma, odnosno prikazuje kako civilizovani ljudi postaju zveri kada se nađu u sred zverskog sukoba. Ovih dana u Srbiji, čini se, delu populacije je malo teže da prihvati kako se to Srbija u političkom smislu pretvara u Palestinu, međutim ne samo da Srbija jeste Palestina nego to i stranci vide pa samim tim GUERREROS nosi u sebi nešto atmosfere SOUTHERN COMFORTa ali ima tu dosta i BLACK HAWK DOWNa.

Ovaj film je prilično nepoznat u Srbiji, iako je prikazan na palićkom festivalu, koliko znam nije imao ni legalno izdanje na DVDu niti je bio na TV, iako bi mislim imao mesta na oba vida distribucije.

Dakle, film govori o jedinici KFORa koja polazi na zadatak da popravi trafo stanicu u nekoj varošici koju su Srbi zauzeli isteravši Šiptare. Međutim, na putu do tamo, usled nekog nesporazuma, zarate sa OVK da bi zatim potpuno zalutali i konačno se obreli zarobljeni u gradu koji kontrolišu Srbi koji nemaju naročite simpatije prema KFORu.

GUERREROS nudi pravu estetiku B-filma, energičnu režiju koja maksimalno koristi limitiran budžet, odlične pokrete kamere i montažu koji čine da ne izgubi previše u poređenju sa američkim akcijašima i da samo potvrdi da je španski film verovatno najbliži američkom po zanatskom nivou.

Edurado Noriega je glavna zvezda filma iako nema neku naročito dominantnu ulogu, tako da glavne dramske scene prepušta drugim glumcima.

Film je sniman delimično i na samom Kosovu, pa otud unekoliko čudi sporadično klišetiziran orijentalni kostim u šiptarskim selima,. S druge strane, ima i finih detalja, recimo Srbin koga Šiptari ubiju u stanu ima kalendar sa Slobinim likom a srpske paravojne formacije nose majice sa dvoglavim orlovima.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment